Unapologetic

Unapologetic

Ik leefde altijd in een niet-christelijke omgeving. Mijn moeder kent het geloof wel goed en heeft ons als kind christelijke tradities willen meegeven. We zijn daarom altijd naar Christelijke scholen gegaan. Wij gingen niet naar de kerk, gebed was geen standaard onderdeel van de dag en we lazen geen Bijbel. Met mijn vrienden en familie sprak ik ook niet of nauwelijks over Jezus of de Bijbel. Ik zocht naar zingeving in Yoga en Meditatie. De Bijbel stond altijd in m’n kast, maar ik las hem niet. Af en toe zag ik op tv een concert van de EO of ik kwam in aanraking met Jehova Getuigen. Ik snapte de overgave niet, ik deed er zelfs lacherig over. Ik snapte zeker niet waarom ze ook nog eens mij wilde overtuigen…totdat ik zelf God ging ervaren! Sinds ik weet dat de Bijbel de basis is van het leven en het antwoord op al onze problemen, zeker de boodschap die Jezus ons komt brengen, weet ik ook hoeveel onwetendheid en onbegrip er bij mij was.

Ik snap nu wat de Heilige Geest betekent en hoe verlossend, liefdevol en bevrijdend mijn geloof voor mij is. Nu ik sinds 2 jaar bij de kerk Chapel Avenue ben en onderdeel van de Chapel Family, ben ik voor het eerst in een omgeving met andere Christenen, en dat werkt heel inspirerend. Want ook al hebben we allemaal nog onze leerpunten en zonden, we delen de liefde voor God en Jezus, en dat doen we iedere week samen in aanbidding.

Als Christen geloof je nooit alleen maar voor jezelf, eigenlijk is alles wat je doet in dienst van God en dus in dienst voor anderen, andere mensen, dieren, de natuur, alles! Precies daarom snap ik nu pas waarom je als Christen ook altijd het geloof wilt verspreiden. Maar hoe doe je dat als Christen? Wat als je in een omgeving bent waar mensen daar niet op zitten te wachten, je misschien zelfs een beetje dom en naïef vinden als je gelooft in God (dat weet ik, want zo was ik zelf ook altijd).

Hierom voelt het als Christen altijd een beetje alsof je je moet verontschuldigen als je zegt dat je op zondag naar de kerk gaat, als je wilt bidden voor de maaltijd, als je wilt bidden voor de ander, als je vertelt over de onuitputtelijke liefde van Jezus. 

Voor mij was het dan ook zo herkenbaar toen Pastor Shelton deze eerste maand van 2023 startte met de reeks met de titel ‘Unapologetic!‘. Ik hoef mij als Christen niet te verontschuldigen voor mijn geloof en ook zeker niet voor mijn taak en behoefte om mijn geloof te verspreiden. Dit doe ik namelijk niet voor mezelf, maar dit doe ik altijd voor de ander. De opdracht is namelijk om deze onuitputtelijke liefde te verspreiden en ik gun jou dezelfde verlossing en vrijheid die ik ervaar.

Een belangrijke traditie die de kerk Chapel Avenue heeft, is om het nieuwe jaar te starten met een vastentijd, de Daniel Fast. Deze vastentijd is 21 dagen jezelf ontdoen van luxe in voeding, om je tijd en energie te steken in je relatie met God, door te bidden en de Bijbel te lezen. Dit jaar zijn mijn man en ik eerder begonnen en hebben wij gekozen om de vastentijd 40 dagen te doen. Ik eet sober (geen suiker/koffie/dierlijke producten/alcohol, etc.), ik koop geen kleding of producten die niet strikt noodzakelijk zijn en ik kijk minder tv. We zijn nu ruim 2 weken bezig en we lezen iedere dag samen een half uur de Bijbel en starten de dag met gebed, eindigen de dag met gebed, samen! Gisteravond realiseerde ik me hoe krachtig gebed is als je dat samen doet. Het is zoiets anders dan een gesprek of een discussie samen. We vertellen waar we dankbaar voor zijn, wat we wensen voor elkaar en voor anderen, vragen hulp bij onze levensvragen en vragen God te laten zien waar hij ons voor nodig heeft. Sinds dit nieuwe jaar is de Heilige Geest nog meer voelbaar en werkzaam in ons gezin. We hebben een groot samengesteld gezin met veel dominante energieën, afwisselend aanwezig, dus het is hier regelmatig erg luid, heftig en explosief. Maar de kracht die we krijgen uit ons gebed, is zo sterk! Geduld, openheid, betrokkenheid, energie, vertrouwen, samen zijn, behulpzaamheid, discipline, doorzettingsvermogen, plezier, al deze dingen beginnen te groeien in dit huis, in dit gezin, en ik ben zo dankbaar!

Ik hoop dat je nu snapt waarom ik ook wens dat dit bij jou gebeurt, zeker als jij het gevoel hebt dat je iets mist in je leven, dat je je soms niet blij voelt of dat je niet weet of je op jouw juiste pad bent. Wanneer je in een omgeving bent waar jij je wereldvreemd voelt, en zoekt naar verbinding, zingeving en begrip.

Ik weet dat er veel onwetendheid en misverstand bestaat over God, de Bijbel en over Jezus. Precies daarom blijf ik mijn kennis delen. Tijdens het lezen van de Bijbel kwamen wij bij de volgende vers: 

God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gestuurd om de wereld te veroordelen, maar om haar door Hem van de ondergang te redden. – Johannes 3:17 (HTB)

Dat is precies de boodschap die de kern is van het bestaan van Jezus en tegelijkertijd wat we in deze tijd ook zo nodig hebben. Het gaat voor mij als Christen niet om het oordeel, maar altijd om de Liefde die Jezus ons kwam brengen.

Waarom is het dan voor zoveel mensen zo moeilijk om in God te geloven? Waarom lukt het ons niet om zo liefdevol als Jezus te leven? Waarom gaat ons eigen belang (angst/frustratie) vaak voor de zorg voor anderen?

Mocht jij vragen hebben over het geloof, of tegen iets aan lopen in je leven waar je wel wat vertrouwen bij kunt gebruiken? Wil je weten hoe jij een transformatie kunt maken naar Licht? Heb jij andere levensvragen waar je maar niet uitkomt? Wees welkom, mijn gegevens zijn te vinden op www.findyourownlight.nl.

Wil je meer Bijbelse inspiratie, kom dan naar Chapel Avenue of kijk de diensten van Pastor Shelton online terug via YouTube.

Liefde, Licht & Zegen,
Deborah