Ahava, Gods Liefde

Ahava, Gods Liefde

Vorige week is Pastor Shelton gestart met een nieuwe reeks preken. Dit keer presenteert hij het onderwerp “Family Matters”. Ieder jaar komt dit onderwerp terug in de kerk. Enerzijds omdat deze kerk specifiek wilt uitdragen dat wanneer je je op je plek voelt in deze kerk, je onderdeel wordt van de Chapel Family, we dus gezamenlijk als familie met elkaar omgaan. Je zult dan betrokkenheid, liefde en warmte ontvangen en geven zoals dat in families hoort te gebeuren, in de aanwezigheid van God. Anderzijds is het een belangrijk onderwerp omdat mensen vaak in familieomstandigheden verkeren waarin God (nog) ontbreekt, en hoe mooi is het dan om via de preek bemoedigd en geïnspireerd te worden om, ongeacht welke (familie)omstandigheid, te weten dat God er altijd voor je is als Hemelse Vader, en je nooit in de steek zal laten.

Wat betekent het eigenlijk als Gods liefde aanwezig is in je leven? Wat is nou precies het verschil wanneer je Gods liefde kan toelaten en hoe ervaar je dat in het dagelijkse leven? Pastor Shelton legt uit dat de Bijbel 3 verschillende soorten liefde noemt:

De eerste is Raya, dit is de liefde die vergelijkbaar is als vriendschap, dus liefde die je voor je vrienden of familie hebt. Ten tweede noemt de Bijbel Dod. Dit is passionele liefde, waarbij fysieke aantrekkingskracht komt kijken. Beide zijn mooi, maar hebben ook altijd een voorwaarde. De liefde Raya ervaar je als je iemand aardig vindt. De liefde Dod ervaar je als je iemand aantrekkelijk vindt.

De derde liefde die wordt genoemd in de Bijbel is Ahava, oftewel de liefde die zonder voorwaarde is, de liefde die niet Ik-gericht is maar Kruis-gericht. Ahava is de liefde die zelfs blijft als de ander je teleurstelt, pijn doet of verdrietig maakt. Ahava is de liefde die ALTIJD blijft. Deze liefde is de liefde die God voor jou heeft, zelfs wanneer we als mensen zondig zijn, Hem in de steek laten, Hem negeren, Hij zal ons altijd liefhebben. En het is een liefde die door Jezus op deze aarde zichtbaar werd, hoe wij mensen dit in het dagelijks leven naar elkaar konden uiten.

Ahava is een liefde die niet alleen voor je vrienden, familie of geliefde is, maar een liefde die ook voor onbekende mensen of zelfs je vijanden is. Het is een liefde die je geeft, zoals Jezus Zijn liefde gaf, zonder dat je er ook maar iets voor terug hoeft te krijgen.

In 1 Johannes wordt mooi gesproken over Gods Liefde:

“…Omdat God ons zo heeft liefgehad, moeten wij elkaar ook liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien, maar als wij elkaar liefhebben, leeft God in ons, dan is zijn liefde volledig in ons aanwezig. En hij heeft ons zijn Heilige Geest gegeven, daardoor weten wij dat wij één van Hem zijn en Hij één met ons is. Omdat wij het met eigen ogen hebben gezien, getuigen wij ervan dat God zijn Zoon gestuurd heeft als Redder van de wereld. Ieder die dit gelooft en zegt dat Jezus de Zoon van God is, blijft één met God. Wij hebben de liefde van God leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie blijft liefhebben, blijft één met God…”
– 1 Johannes 4:11-16

“…God heeft duidelijk gezegd dat wij niet alleen van Hem moeten houden, maar ook van onze broeders en zusters…”
– 1 Johannes 4:21 

Pastor Shelton legt uit dat het tegenovergestelde van Ahava geen haat is, maar onverschilligheid, en dit is wat ik alleen maar kan bevestigen. Onverschilligheid is het gebrek aan empathie en compassie voor je omgeving, mens, dier en natuur, en op dit moment is er veel te veel onverschilligheid op deze wereld. Als je het mij vraagt, heeft deze wereld Ahava nodig, of om het iets overzichtelijker te maken, families hebben Ahava nodig, Gods onvoorwaardelijke liefde. Ahava is de liefde waarvan ik als Christen de verantwoordelijkheid voel om te verspreiden. Het is mijn verantwoordelijkheid om Jezus te leren kennen zodat ik weet hoe deze liefde eruit moet zien in het dagelijks leven. En ik voel de verantwoordelijkheid om deze liefde te geven aan iedereen die er op mijn pad komt.

Ahava begint dus bij God. God geeft jou deze liefde. Hij heeft Jezus gegeven om ons het juiste voorbeeld te geven, en de Heilige Geest om vervolgens te volgen in het dagelijks leven. Maar hoe verspreid je dan precies Gods liefde op de wereld?

Zoals Pastor Shelton afgelopen zondag duidelijk maakte tijdens deze dienst, we hebben allemaal een purpose, een bestemming van God gekregen, iedereen, dus ook jij! Niet alleen de voorgangers van een kerk, of de mensen op een podium, maar wij allemaal hebben een purpose op deze aarde, hoe simpel deze soms ook lijkt. Mijn purpose is in de eerste plaats zichtbaar in mijn gezin, vervolgens in mijn werk en in de rest van mijn omgeving. Mijn purpose is mensen helpen in hun kracht te komen, in hun EigenWaarde, zodat jij vervolgens kan ontdekken wat jouw purpose is.

Jouw purpose, oftewel de bestemming die God je heeft gegeven, komt het beste tot uiting wanneer je opgroeit in een familie waar God een centrale rol heeft. Want als je opgroeit met de liefde van God dan snap je de tegenslagen van het leven soms ook beter.

Daarom wil ik je uitnodigen om Ahava te leren kennen, Gods onvoorwaardelijke liefde. Wanneer je deze liefde kunt ontvangen, dan kun je ook leren deze liefde te geven, en daar wordt de wereld echt zoveel mooier van.

Ben je nieuwsgierig naar Gods liefde? Kom dan vooral naar de diensten van Chapel Avenue o.l.v. Pastor Shelton en Lady Vernice, met prachtige worship en inspirerende preken.

Je kunt de preken van Family Matters ook online bekijken:

Family Matters #1 – Love
Family Matters #2 – Marriage

Heb je behoefte aan een gesprek over jouw purpose? Weet je niet zeker welk pad jij moet bewandelen, of wat jouw EigenWaarde is? Wees dan welkom voor een gesprek via www.findyourownlight.nl.

Liefs, Licht & Zegen,
Deborah