Van 1 t/m 21 januari 2024 zullen wij als gemeente de Daniel Fast houden. Op deze pagina geven wij een korte uitleg wat de Daniel Fast inhoudt. Iedereen is welkom om hieraan mee te doen!
Waarom de Daniel Fast?
Het vasten is een geestelijke discipline, bedacht om ons meer met God te verbinden. We vasten om onze relatie met Hem te verdiepen en om in Zijn wegen te wandelen, naar Zijn bedoeling. De beste manier om dit te doen, is door ons eetpatroon om te buigen. Dit wordt bereikt door je gebruikelijke eten te vervangen door het lezen van de Bijbel en gebed. Het overkoepelende doel is om een echte honger te ervaren om tijd met God te besteden.
Met vasten in het begin van het nieuwe jaar, bereid je je voor op wat er in de rest van het jaar komen gaat. Wanneer wij God als prioriteit stellen en vooraan zetten in ons leven, in ons werk, in ons gezin, in alles, dan zal Hij ons zegenen en het goede in al die gebieden vermenigvuldigen.
Het gaat erom dat je Zijn aanwezigheid in je leven voorrang geeft. Kom tot Hem met je behoeften en verlangens over je familie, je carrière, je financiële zorgen, je zegeningen… en spreek Zijn woord uit over elke situatie die dat nodig heeft.
Wat is de Daniel Fast?
De Daniel Fast is gebaseerd op Daniël uit de Bijbel. Zijn besluit om het voedsel van de koning te laten staan, was een uiterlijk symbool van een innerlijk besluit wat hij maakte tegenover God. Laat de keuzes die je de komende drie weken gaat maken, een reflectie zijn van de honger die je hebt naar Gods aanwezigheid in je leven.
Als je vanwege gezondheidsredenen niet kunt meedoen aan de Daniel Fast, dan zijn er andere opties. Kies iets uit je dagelijkse routine (bijvoorbeeld specifieke voedingsmiddelen, drankjes, schermtijd) en vast daarvan tijdens de komende 21 dagen. Het gaat Hem er niet om wat er in je maag zit, maar wat er leeft in je hart.
De details van het vasten zijn tussen jou en God. Gebruik deze tijd om je op Hem te richten.
Hoe begin ik aan de Daniel Fast?
Wij raden je aan om – voordat je aan de Daniel Fast begint – bijvoorbeeld je koffie en suikers af te bouwen en te beginnen met meer water te drinken (1 tot 2 liter per dag). Geef je lichaam de tijd om langzaam te ontgiften en de toxines uit je systeem te krijgen.
De Daniel Fast is een gedeeltelijke vorm van vasten, wat betekent dat je sommige alledaagse dingen niet meer mag eten. Maar je hebt wel genoeg alternatieven. Richt je op het eten van fruit en groenten die puur en eenvoudig zijn. We hebben een lijst bijgevoegd van dingen die je wel kunt eten en dingen die je liever kunt vermijden.
Wat kan ik eten tijdens de Daniel Fast?
- Alle fruit: vers, bevroren, gedroogd
- Alle groenten: vers, bevroren, gedroogd, of ingeblikte
- Alle hele korrels: gerst, bruine rijst, haver, gierst en volkoren
- Alle noten & zaden: bijv. amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, pinda’s, pecannoten, pijnboompitten, walnoten, pompoenpitten, sesamzaad, zonnebloempitten
- Alle peulvruchten: blik of gedroogd; zwarte bonen, cannellini bonen, bruine bonen, kikkererwten, grote noordelijke bonen, bruine linzen, pinto bonen en spliterwten
- Alle kwaliteitsoliën: koolzaad-, kokos-, olijf-, pinda- en sesamolie
- Andere: kruiden, specerijen, zout, peper, kruiden, sojaproducten en tofu
Dranken
- Water, gefilterd water en bronwater – voeg een stukje sinaasappel, citroen of munt toe voor een ‘smaakje’ aan je water
- Ongezoete sojamelk
- Cafeïnevrije kruidenthee
- Natuurlijk vruchtensap (zonder toegevoegde suikers)
Wat kan ik niet eten tijdens de Daniel Fast?
- Vlees, gevogelte, vis
- Alle zuivelproducten: boter, kaas, room, eieren en melk
- Alle zoetstoffen: geraffineerde suiker of suikervervangers
- Alle gezuurde (waar wel gist of een ander rijsmiddel gebruikt wordt) brood & gist
- Alle verfijnd & verwerkte voedselproducten: kunstmatige smaakstoffen, chemische stoffen, additieven, conserveringsmiddelen, witte bloem en witte rijst
- Alle gefrituurd voedsel: chips, Franse frietjes en aardappelchips
- Alle solide vetten: spek, margarine, roomboter
Dranken
- Alcohol
- Cafeïne, koffie, thee
- Koolzuurhoudende dranken
- Energiedrankjes
Als je bepaalde medische aandoeningen hebt, of vermoed dat je die hebt, raadpleeg dan je huisarts voordat je aan vasten begint.
We kunnen niet wachten om te zien wat God gaat doen in jouw leven!